Radyofarmasi Anabilim Dalı Genel Tanıtım

Nükleer Tıp alanında kullanılan, hastalara tanı ve/veya tedavi amacıyla uygulanan, radyoaktif özellik taşıyan farmasötik dozaj şekillerine “Radyofarmasötik”; radyofarmasötiklerin formülasyonu, hazırlanması, kalite kontrolü, dozlara bölünmesi, farmakokinetiği ve toksisitesinden hastaya uygulanmasına kadar geçen süreçten sorumlu eczacıya “Radyofarmasist (Nükleer Eczacı)”; bu faaliyetlerle uğraşan eczacılık dalına “ Radyofarmasi” denir.

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi bünyesinde 09.06.1993 tarihinde kurulmuş olan Radyofarmasi Anabilim Dalı, Eczacılık Teknolojisi Bölümü altında bulunan anabilim dallarından bir tanesidir. Bünyesinde 2 adet araştırma laboratuvarı bulunmaktadır: 1. Araştırma Laboratuvarı 2. Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı.

Lisans eğitimi boyunca 1 zorunlu ders ve 6 seçmeli ders verilmektedir. Lisans eğitimi süresince alınan zorunlu ve seçmeli dersler ile öğrencilerin Radyofarmasi alanını tanıması, radyonüklidlerin elde edilme yollarını öğrenmesi, radyofarmasötiklerin formülasyon, kalite kontrol çalışmalarına aşinalık kazanması, atık yönetimleri hakkında bilgi sahibi olması, farmakopelerde yer alan ilaç ve tıbbi cihaz olan radyofarmasötikleri öğrenmesi ve tüm bunların gerçekleştirildiği radyofarmasi laboratuvarlarının tasarımı ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

Lisansüstü eğitimi için birçok ulusal ve uluslararası işbirlikleri yapılmakta olup, lisansüstü eğitimini tamamlayan eczacılar “Radyofarmasist” ünvanı alarak; devlet ve özel hastanelerin Nükleer Tıp Departmanlarında bulunan Radyofarmasi Laboratuvarlarında ve radyofarmasötik üretimi yapan ilaç firmalarında Radyofarmasist olarak, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Enerji, Nükleer ve Madem Araştırma Kurumu gibi resmi kuruluşlarda ve  üniversitelerde akademik personel olarak mesleki kariyerlerine devam edebilmektedirler.

Ulusal İşbirlikleri

• Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı
  • SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı
  • Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMARK)